Morgen (+ update)

Ja, ik heb ‘Morgen’ uit de online stores laten verwijderen. Ik wil niet verder met de partij met wie ik destijds zaken deed.

Het was/is de bedoeling om de plaat in geremasterde vorm opnieuw uit te brengen. Maar het remasteren moet nog gebeuren. En ik heb geen idee wanneer ik dat ga doen. Dus voorlopig is ‘Morgen’ even out-of-print. Ik heb nog een paar doosjes met CDs staan…

Update 31/08/2018:
Het remaster plan is de ijskast ingegaan. De originele versie van ‘Morgen’ is inmiddels bij Distrokid aangeleverd en komt de komende dagen weer in de online stores te staan.

Antal

Nieuwe release!

Ze zijn snel, de online stores. Binnen een half uur nadat ik de nieuwe EP van De Testpiloten bij DistroKid (onze distributeur) had afgeleverd, en zij hem verwerkt en bij de online stores en streaming services aangeleverd hadden, was “Dichtbij” al in de iTunes store te vinden. Mooi op tijd voor Moederdag.

Ondertussen hebben de belangrijkste andere stores en streamers de EP inmiddels ook “live” staan. En de rest gaat ongetwijfeld snel volgen.

Mooi! Ook weer geregeld.

Antal

Dichtbij - De Testpiloten (DTEP03)

Klaar

Ik heb gisteren de definitieve master van de definitieve mix van onze nieuwe EP gemaakt. Denk ik. Want ja, mijn vorige bericht was ietwat voorbarig.

Een probleem waar je tegenaan loopt als je je eigen werk mixt en mastert, is dat je zo vertrouwd bent met je eigen werk dat minuscule details de balans lijken te verstoren. Dus moet je af en toe afstand nemen.

Bovendien streef ik altijd naar transparantie. Ik hanteer bij het mixen een eigen variant op de Rule of Thirds, een uit de visuele compositie bekende vuistregel. De gedachte is dat je elk van de drie dimensies (breedte, hoogte, diepte) in drie parten verdeeld. Breedte is het stereobeeld, dus links – midden – rechts. Hoogte is het EQ-beeld, ofwel bass – mid – treble. En diepte is afstand, dichtbij – verder weg – ver af; dat bereik je door compressie, delay en galm. De truc is om elk instrument en elke partij zijn eigen plekje te geven, zonder dat het een brei wordt.

Bij twee van de liedjes leek het op een gordiaanse knoop. Elke oplossing leverde weer een nieuw probleem op. Let wel, het gaat om pietepeuterige details. Of, zoals wij (ik en Steve Albini) dat noemen: komma neuken. Hoe dan ook, de knoop is ontward.

Niemand zal de verschillen tussen de voorlaatste en deze versie horen, maar ja, ik wel. Afspelen in de auto of op de tv is dan onverbiddelijk. Dus gisteren een laatste rondje mixen en masteren. Straks nog één laatste check, en dan gaat “Dichtbij” naar de distributeur.

Antal

Klaar

Sneak preview

Een low budget sneak preview van de nieuwe EP van De Testpiloten, van Antal’s Instagram:

Antal

Gemixt en gemasterd

We hebben er onze tijd voor genomen. Bijna zes jaar. En zelfs dan duurde het uiteindelijk nog langer dan gepland. Maar hij is klaar; de nieuwe EP van De Testpiloten is gemixt en gemasterd. Nog even wachten op akkoord van Edwin, maar wat mij betreft kan de EP gereleased worden.

Kijk, bewijs:

Luisterkopie EP - gemixt en gemasterd

Het artwork is klaar. Ook daarvoor wacht ik nog op akkoord van Edwin. Maar dat zit wel snor.

Binnenkort titel en releasedatum, en meer over de liedjes, de opnames en de EP.

Antal